maandag 10 januari 2022

Het bijzondere van het trappenhuis

Om in het voorhuis vier appartementen te realiseren is een trappenhuis nodig dat los staat van de appartementen zelf, zodat het een eigen brandcompartiment vormt. Dat betekent dat het een veilige vluchtweg is als er in één van de appartementen brand ontstaat. In eerste instantie had onze architect Willem van der Pasch (www.odeon.nl) dit aan de voorkant van het huis met gebruik van de steeg ontworpen. In de ruimte van de bestaande trap, gecombineerd met een stukje van de steeg, zou dan een brandvrij trappenhuis kunnen komen. Daarachter kwam dan de lift.

Maar de gemeente wilde daar niet mee akkoord gaan omdat ze wilden dat de huizen als aparte blokken ervaren worden en niet aan elkaar geplakt lijken door een constructie aan de voorkant. Dus in de eerste vijf meter van de steeg mocht zich geen trappenhuis bevinden. 

Daarom heeft Willem een nieuw trappenhuis verder naar achteren ontworpen, waarbij ook weer gebruik gemaakt wordt van de steeg. Dit trappenhuis is een kwart slag gedraaid ten opzichte van de bestaande trappen. De lift komt nu in het oude trappenhuis. Om dit allemaal in te passen zodat de trap goed loopt en overal aansluit op de verdiepingen is een hele prestatie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten