De plannen voor Zyp23

Zyp23 is nu een (niet formeel) monumentaal pand uit 1905 dat vooral aan de binnenkant flink verwaarloosd en vernield is. Energetisch is het een zeef met bijna overal enkel glas, ongeïsoleerde steensmuren en heel veel kieren (schuifdeuren, schuiframen).
Het pand heeft nu drie huisnummer: nummer 21 voor de het benedenhuis, bestaande uit souterrain en beletage, nummer 23 voor de bovenwoning bestaande uit eerste verdieping, tweede verdieping en zolder en nummer 23A voor het tuinhuis.

Wat wij er mee willen doen is het volgende:
 • Een lift plaatsen 
 • Een nieuwe ingang maken via de steeg, zodat je met een rolstoel in de lift en daarmee op alle verdiepingen kunt komen
 • De oude details en het karakter van het pand behouden, aanvullen en versterken
 • Nummer 23 opsplitsen in drie kleine appartementen van elk één verdieping.
 • Het pand van het gas af.
Lift
Het is nodig om een lift te plaatsen met stops op het niveau van steeg, souterrain, beletage, eerste verdieping, tweede verdieping en zolder. Partner Sandra heeft een spierziekte en kan anders niet op de verdiepingen komen. Ook in verband met de "levensloopbestendigheid" is een lift nodig.

Ingang via de steeg
De beletage van het pand ligt ongeveer een meter boven de straat en je komt binnen via een nogal stijle entreetrap. Als je in een rolstoel zit kom je dus niet binnen. Daarom moet er een tweede entreedeur in de steeg komen.

Karakter behouden
Behalve dat dit een beschermd stadsgezicht is, en we dus niet veel aan de buitenkant kunnen doen, houden wij ook erg van deze bouwstijl en willen we de details behouden. Dit geldt dan voor schoorsteenmantels, stucplafonds, trappen, paneeldeuren, architrafen, tegelwerk, etc.
Aanvullingen zoals extra ingangen etc. willen we ook in de stijl van 1905 uitvoeren.

Appartementen
Wij willen het pand geschikt maken voor bewoning door kleine huishoudens door de bovenwoning op te splitsen in appartementen. Dat betekent dat elke verdieping een badkamer en keuken krijgt en dat de verdiepingen brandtechnisch en installatietechnisch gescheiden worden. De badkamers en keukens waren er al (wel vernield), maar de genoemde scheidingen niet.
In twee van die appartementen willen we zelf gaan wonen.

Van het gas af
Ook de burgemeesterswijk moet eens van het gas af.  De gemeente geeft het geen prioriteit, maar wij willen hierbij een voorbeeldfunctie hebben. We hebben ons aangemeld als ambassadeur van het gasloos wonen bij de commissie Duurzaamheid van de Burgemeesterswijk.
Het plan voor Zyp23 is:
 • Overal HR++ glas.
 • Steensmuren aan de binnenkant isoleren.
 • Overal lage temperatuur verwarming, bestaande uit vloerverwarming en op sommige plaatsen overgedimensioneerde radiatoren.
 • Kierdichting.
 • Elektrisch koken (inductie).
 • Een water-brine warmtepomp aangesloten op een bodembron.
Het is wel duidelijk dat dit niet gemakkelijk gaat worden in een pand uit 1905, maar we gaan de uitdaging aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten