maandag 22 maart 2021

De plafonds van de tweede verdieping zijn klaar

Op de tweede verdieping lag het plafond in de voorkamer  voor de helft al op de grond toen we het pand kochten. Het plafond in de achterkamer was al een keer op een slordige manier hersteld waarbij een deel van de profielen verloren ging. Restant van het oude plafond in de voorkamer


Het oude plafond in de achterkamer, slecht gerepareerd


Alleen het plafond in de keuken voor was nog redelijk. 


Plafond keuken

Gipsplafond verwijderd

Ornamenten verwijderd

Alle plafonds zijn er uit gehaald op de keuken na. Daarna is er nieuwe elektriciteit in gemaakt, zijn alle latten extra vastgeschroefd, is de vrije ruimte opgevuld met steenwol voor de geluidsisolatie en is het geheel afgedekt met twee lagen gipsplaat voor de brandwering. 

Steenwol en gipsplaat. Het plaatje OSB is voor het vastschroeven van het hoekornament

Bij Sierlijsten en Ornamentengieterij | Het Schippertje (het-schippertje.nl) heb ik vergelijkbare lijsten gekocht. Ze zijn niet helemaal gelijk, maar ze lijken er aardig goed op. De acht nieuwe hoekornamenten zijn replica's van het bestaande element. De platte plint rond de omtrek is gemaakt met een stucstopprofiel van 10 mm hoog. Protektor Stucstopprofiel 1212 2600mm verzinkt staal profiel - Bouwmaat De breedte van de platte plint is 140 mm. De spatiering van de lijsten is zoals het vroeger was.

Lijstwerk er op
En dan nog wit geschilderd.

Plafond is klaar

Plafond gewit

Het plafond in de keuken was in het verleden met een soort structuurbehang versterkt. Daar is nu een laagje gips op aangebracht zodat het weer vlak is. En geschilderd natuurlijk.

Plafond in de keuken

Misschien moet er nog één laagje verf overheen, maar daarmee wacht ik tot de lift is geïnstalleerd.

De oplettende lezertjes zal het niet ontgaan zijn, maar de plafonds in de voor- en achterkamer zijn nu op dezelfde manier van lijstwerk voorzien, terwijl er vroeger in de achterkamer een andere hoekoplossing was. Dus niet helemaal een restauratie maar wel in de stijl van met enige dichterlijke vrijheid van mijn kant.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten