zondag 10 april 2022

Aan de slag met de lambrisering op de tweede verdieping

Al een tijdje staat mijn lambrisering van de Barspecialist  in het pand en vandaag heb ik een stukje naar boven gesleept om te passen op de tweede verdieping.

Deze lambrisering is een beetje "over the top", dat wil zeggen net iets te groot, te zwaar geornamenteerd en te aanwezig. En moet ook want hij draagt bij aan het speampunksfeertje dat ik op deze verdieping wil creëren. 

Proefstukje met een paar spijkertjes aan de muur

detail van het proefstukje

Er is een probleempje met deze lambrisering en dat betreft de wandcontactdozen. Die heb ik in de muur gezet zonder rekening te houden met de panelen. De panelen hebben een vaste maat van 1 x 1 meter en de "pilaren" met het ornament hebben een maat van 10 cm bij 1 meter. 

Natuurlijk wil je een wandcontactdoos liefst niet in een rand van een paneel hebben. Het staat niet goed en het is daar niet altijd vlak. Het vraagt dus wat creatief puzzelen met de plaatsing.


een dubbele "pilaar" voor de wandcontactdoos

Er loopt een schoorsteenpartij door de kamer. Hoewel er geen functionele haard in komt maak ik wel een soort schoorsteenmantel door de toplat van de lambrisering door te laten lopen over de schoorsteenpartij. Twee grotere ornamenten links en rechts maken er dan een schoorsteenmantel van. Er kan dan wel een elektrisch nephaardje in...


Ornamenten voor de schoorsteenmantel 

Het plaatsen van de lambrisering wil ik zo doen:
  1. Een vloerplank op de grond leggen. Er komt een eikenhouten vloer van 15 mm in
  2. Een afstandhouder van 3 mm er op leggen
  3. De plint er op (niet vastzetten)
  4. De panelen en pilaren vastplakken aan de muur met hi tack en eventueel een spijkertje
  5. De toplat er op met lijm en een spijkertje
  6. Laten uitharden en de plint verwijderen
  7. Alles schilderen
  8. De vloer leggen
  9. De plint op maat maken, schilderen en er in lijmen (met een klein beetje lijm)
Op deze manier kan ik de vloer als laatste leggen. Dan kan er geen rommel op komen. 

De eiken vloer ligt op een vloerverwarming en moet flink uit kunnen zetten. Vandaar weinig lijm op de plinten zodat ze er nog uit kunnen. Ik heb met een andere eiken vloer op vloerverwarming meegemaakt dat hij bol ging staan en ik er een randje af moest zagen. Als je de plint weghaalt kun je met een multitool nog een randje van de vloer afzagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten