maandag 4 januari 2021

Faux paneeldeuren voor de kasten

De inbouwkasten op de begane grond en de eerste verdieping hebben geen (originele) deuren meer. Waarschijnlijk waren het vlakke deuren met behang er op. Die vond ik namelijk op de tweede verdieping. 

Ik vind paneeldeuren mooier, maar die zijn erg lastig (c.q. duur) te maken, tenminste op de manier waarop ze vroeger gemaakt werden. In ieder geval heb ik er de machines niet voor. 

Wat ik daarom gedaan heb is de deuren samenstellen uit plaatmateriaal en latjes. het zijn dus eigenlijk faux (=nep) paneeldeuren. De basis is een plaat van 9 mm multiplex. Daarop heb ik aan beide zijden strippen en latten geplakt, zodat het er uit ziet als een paneeldeur.

De deur heeft één paneel, dit om het wat eenvoudig te houden ten opzichte van het paneelwerk wat er naast zit. 

Werktekening
Basisplaat met planken en profiellatjes

Als ondergrond gebruik ik een bestaande deur, die mooi vlak is. Alle houtwerk dat ik aan elkaar lijm is nogal krom en flexibel, maar als pakket is het stijf en recht (hoop ik).

Op de basisplaat zitten aan de bovenkant vuren planken rondom. Deze zijn 18 mm dik. Daarbinnen zitten profieltjes van 29 x 16 mm. Daarbinnen weer onder 3 graden schuin gezaagde stroken 9 mm multiplex. Aan de dunne kant is die dan 6 mm, wat aansluit op het profiel. De gezaagde kant van deze stroken is niet zo mooi, maar die heb ik op de plaat gelijmd, dus je ziet alleen de goede kant. In het midden zit een plaat multiplex van 12 mm, die dus samen met de stroken het paneel vormgeeft.

Profielen en stroken geplaatst

Omdat ik een beperkt aantal lijmklemmen heb is de deur in fasen gelijmd. In zeven fasen om precies te zijn.

Lijmen van de schuine stroken

Afgehangen deur, binnenkant

Aan de achterkant van de deur zitten stroken 9 mm multiplex, de totale dikte is daarmee 36 mm.

Deur in de opening

Deur in de context

Uiteindelijk ziet het er redelijk goed uit. Nu nog plamuren en schilderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten